Bente & Allan Sørensen - Eriksdalsvej 20 - 4871 Horbelev - Tlf.: 54 44 54 99 - Fax: 54 44 54 95


 
TILBAGE

Hvalpens ankomst til det nye hjem

Afsnit skrevet af hundepsykolog Mads Jørgensen

Når man køber hund, er det som regel en mangeårig forpligtelse, man påtager sig. Den hund man får, er ikke en ”køb og smid væk” ting, men et selvstændig individ, som vi skal give så godt et liv, som vi kan. Husk, at det er en personlighed du har købt - selvfølgelig skal den opdrages og trænes, men det er forkert at opdrage og træne den på en sådan måde, at det fratager hunden personligheden. Intet er værre end ”maskinhunde”.

Når man kommer hjem med hvalpen (inden man kommer hjem med hvalpen) er der nogle ting, man skal være opmærksom på:

Køb noget foder med hjem fra kennelen, således at hvalpen ikke skal starte med at skifte foder. Bed kennelen om en foderplan, så man kan følge den rytme, hvalpen er vant til.

Hvis der er en anden hund i huset i forvejen, så lad være med at tage hvalpen med ind i huset til den.
Den ”gamle” hund kan meget vel få et chok ved synet af en hund, der tillader sig at ”volde” dens territorium. Tag i stedet begge hunde med hen til et neutralt sted, hvor den gamle hund kun sjældent eller aldrig kommer og introducer hundene for hinanden her. Tag dem så med ind i huset samtidig.

Sørg for at alt, hvad der hedder mad (også madskål) og legetøj er gemt væk. Tag først legetøjet frem igen efter ca. 48 timers forløb.

Lad være med at invitere en masse mennesker over for at se ”den lille ny”.
Dette gælder ikke mindst eventuelle børns legekammerater. Hvalpen skal lige have lov til at falde til, inden den udsættes for et massivt bombardement af nye ukendte mennesker.

Lad hvalpen stifte bekendtskab med det nye hjem i sit eget tempo. Nogle hvalpe vil kaste sig ud i oplevelsen med stor begejstring, andre vil være væsentlig længere tid om det. Støt hvalpen, dvs. gå med den rundt og vær klar til at tage den op, hvis den får brug for det. Lad ikke børnene (eller andre) sidde og kramme hvalpen, hvis den i virkeligheden hellere vil rundt og undersøge.

Når hvalpen er træt, lægger den sig til at sove der, hvor trætheden tilfældigvis overvælder den. Lad den ligge i fred og ro, medmindre det er et helt umuligt sted, den har lagt sig. Efter en time eller to er den frisk til nye udfordringer.

Så snart hvalpen har SPIST, SOVET eller LEGET, så skal den ud. Da små hvalpe i realiteten ikke foretager sig andet end at spise, sove og lege, så vil det sige, at de næsten skal ud hele tiden.
Er man meget konsekvent, kan man næsten få hvalpen renlig med det samme.

Lad være med at tro, at det er lettere at få hvalpen til at sætte sig udendørs, jo længere ture man går. Tværtimod er det således, at jo længere væk hvalpen kommer fra centrum af territoriet, jo mindre tilbøjelighed vil den have til at sætte sig. Dette hænger sammen med, at hvalpen ikke ønsker at fortælle andre hunde om sin tilstedeværelse, før den er blevet tilstrækkelig tryg. Har man en have, skal man bare gå derud med hvalpen. Bor man i lejlighed, så bare så tæt på opgangen som muligt. Hvis hvalpen overhovedet ikke vil sætte sig ude, kan det hjælpe at man tager et par portioner afføring med ud og lægger dem et sted. Så vil man kunne snyde hvalpen til at tro, at den har gjort det før på dette sted. Og da den endnu ikke er blevet spist af en bjørn, så må det være et relativt risikofrit område.

At skælde ud eller på anden måde afstraffe, når hvalpen sætter sig indendørs, hjælper ikke det bitterste. Det eneste der hjælper på renlighedstræning, er at gå med hvalpen ud og så rose, når den har forrettet sit ærinde.

Sørg for at gå fra hvalpen kort efter, at den er ankommet til det nye hjem. Så snart hvalpen er faldet til - gerne indenfor de første 48 timer - skal man lade den være alene hjemme. Ikke nødvendigvis i flere timer, men bare ganske kortvarigt. Hvis hvalpen begynder at gø eller hyle, skal man ikke gå tilbage og skælde ud, men bare fortsætte sin afgang. Lad være med at ”liste” ud - fortæl hvalpen at nu går du!. Det vil være en god støtte for hvalpen, hvis man giver den en T-shirt eller lignende, som man har sovet med en nat. Gerne en T-shirt fra hvert familiemedlem. Læg dem i nærheden af den dør, man går ud af - det er der, hvalpen vil opholde sig. Husk at forny lugten på trøjerne med 2-3 dages mellemrum. Ellers lugter de hurtigt bare af hund, og så kan hvalpen ikke bruge dem til noget som helst.

Hvalpens opdragelse starter straks den er kommet hjem. Den første opdragelsesmulighed man får, er som regel når hvalpen bider i noget, den ikke må bide i. Sig stille og roligt "nej" og fjern hvalpen fra objektet. Hvalpen vil formodentlig straks kaste sig over genstanden igen - fjern den igen og sig "nej". Når man har gjort det et antal gange, "mister man tålmodigheden" og siger meget eftertrykkeligt "nej", løfter hvalpen op og afleder dens opmærksomhed, f.eks. ved at tage den med ud, gå ind i et andet rum, eller lign. Selvom om man altså tilsyneladende ikke vinder konflikten, vil budskabet alligevel bundfælde sig hos hvalpen.
Når man har gjort sådan et sted mellem 10 og 1.000 gange - afhængigt af hvor stærk hvalpen er - vil den efterhånden lade være.

En anden meget væsentlig opdragelsesfaktor, ligger i at "komme ved kald". Det er irriterende at gå tur med en hund, man ikke kan stole på - og det er irriterende for hunden, altid at skulle have snor på.
Udnyt det faktum, at de fleste hvalpe er meget bange for at blive væk fra os det første stykke tid (ca. frem til 6-måneders alderen). Gå en tur med hunden løs, selvfølgelig et sted uden trafik, og gem dig så for hunden f.eks. ved at stille sig bag et træ eller lignende. Lige inden du gemmer dig, skal du kalde på hunden en gang, og hvis den ikke hører efter, gemmer du dig. Det er en fordel, hvis du kan snige dig til at holde øje med hundens reaktion. Når den begynder at søge efter dig, så vent ca. 10 sekunder og kald så på den igen. På denne måde får du hunden til at holde øje med dig og ikke omvendt. Gentag øvelsen med jævne mellemrum.


Med venlig hilsen

Mads Jørgensen
 
         
 

© Moon Song's & Langhoff